Creative studio
Kontakt

Web dizajn pre vašu cieľovú skupinu. Ako na to?

  • 6. septembra 2019
  • Martin Vasiľ - brand director

Web dizajn má mnoho foriem a dokáže svojim štýlom zaujať všetky (alebo žiadnu) cieľovú skupinu. Našťastie je výsledok výlučne v rukách dizajnérov.

Pred samotným dizajnom si však musí dizajnové oddelenie prejsť istým procesom, ktorý zaručí, web dizajn pre cieľovú skupinu.

Kto sú vaši zákazníci?

To je krok jedna. Nepoznáte svoju cieľovú skupinu? Pravdepodobne strieľate do prázdna. A to nie len v prípade web dizajnu, ale aj tvorby obsahu.
Ak ste na úplnom začiatku, musíte si najprv spraviť analýzu cieľovej skupiny. Tá vám ukáže vek, pohlavie a záujmy vašej cieľovky. Následne si musíte zodpovedať otázky, ktoré by mohli napadnúť práve potenciálnym zákazníkom a využiť tieto poznatky pri tvorbe dizajnu na web stránku.
Ak ste rozbehnutá firma a nemáte jasno v tom, čo spája vašu cieľovú skupinu, neexistuje nič jednoduchšie. Stačí sa opýtať vašich klientov.

Pochopte potreby a myslenie cieľovej skupiny a získate indície pre lepší web dizajn.
Pochopte potreby a myslenie cieľovej skupiny a získate indície pre lepší web dizajn.

Kto ste vy?

Akonáhle máte jasno v cieľovej skupine, musíte mať ešte väčšie vedomosti o tom, kto ste vy.
A hlavne, čo chcete dosiahnuť.
Každá webová stránka musí mať cieľ. Web dizajn pre cieľovú skupinu by mal napomáhať k tomu, aby sa tento cieľ splnil. Dizajn musí pomáhať pri navigácii užívateľa tak, aby si prešiel všetkými krokmi, ktoré ho dovedú až k očakávanému výsledku. Tým môže byť zadanie údajov, zdieľanie alebo nákup.

Občas je web dizajn práca s pohľadom na trh, zákazníkov a pozíciu vašej firmy.
Občas je web dizajn práca s pohľadom na trh, zákazníkov a pozíciu vašej firmy.

Web dizajn – to je spájanie dvoch svetov

Určite si hovoríte: „Píšete o web dizajne, ale ani ste sa o ňom nezmienili.” To je v skutočnosti pravda. Web dizajn pre cieľovú skupinu je hlavne práca s pohľadom na svoj trh, na jeho správanie a na pozíciu vašej firmy.
Je samozrejmosťou, že musíte mať dostatočné dizajnové schopnosti. Alebo šikovný tím. To však vôbec nestačí, ak budete dizajnovať bez akýchkoľvek znalostí svojej firmy a ľudí, ktorí si jej služby/produkty kupujú.
A práve v tom spočíva úspech web dizajnu pre konkrétnu cieľovú skupinu.
Súhlasíte s nami? Vynechali sme podľa vás niečo dôležité? Ak áno, radi si váš názor vypočujeme.